Yabancılar Türkiye’de nasıl daire satın alabilir?

Yabancıların Türkiye’de ev alma koşulları ve konut alırken nelere dikkat etmesi gerektiği oldukça ilginç bir konu ve önemli detayları içeriyor. Her yabancının Türkiye’de mülk almasına izin verilmemektedir, bu konuda bazı kısıtlamalar getirilmiştir.

Yabancıların Türkiye’de emlak alırken nelere dikkat etmesi gerektiğini, satın alma işleminin hangi şartları zorunlu kıldığını, satın alma sürecindeki kısıtlamaların neler olduğunu yazımızda detaylı bir şekilde anlatacağız. Yazımız önemli bir konu olduğu ve teknik detayları içerdiği için dikkatle okumanızı tavsiye ederiz.

Yabancıların Türkiye’de mülk satın alırken göz önünde bulundurması gereken birçok şey var. Satın alma sürecinin herhangi bir aşamasında yapılan bir hata yabancı için sonuçlar doğurabilir. Bu nedenle yabancıların Türkiye’de mülk satın alırken nelere dikkat edilmesi gerektiği konusunda hareket etmeleri ve satın alma işlemlerini deneyimli bir avukat yardımıyla gerçekleştirmeleri önemlidir.

İçerik

1 Yabancıların Türkiye’de mülk satın almalarına ilişkin kısıtlamalar
2 Yabancıların Türkiye’de mülk satın alırken dikkat etmesi gerekenler
3 Yabancıların Türkiye’de mülk satın almaları için gerekli belgeler
4 Son hususlar

Yabancıların Türkiye’de gayrimenkul edinmesine ilişkin kısıtlamalar

Yabancılar Türkiye’de mülk satın alabilirler. Ancak, satın alma çeşitli koşullara tabidir. Bu konudaki hüküm 2644 sayılı Tapu Kanunu’nun 35. maddesinde yer almaktadır. Yabancıların Türkiye’de gayrimenkul edinmelerine getirilen kısıtlamalar şu şekilde sıralanabilir:

Türkiye’de mülk satın alabilecek ülke vatandaşları için bir kısıtlama var. Alıcının gerçek kişi olması halinde uyruğunun Cumhurbaşkanı tarafından yetkilendirilen uyruk olması gerekir.
Yabancıların Türkiye’de gayrimenkul satın alabilmeleri için satın alınan mülkün toplam alanının şahıs arazisinin alanının %10’unu geçmemesi gerekmektedir.
Şahısların gayrimenkul alımı ülke genelinde kişi başı 30 hektar ile sınırlandırılmıştır. Ancak bazı durumlarda bu sınır 60 hektara çıkarılabilir. Bu uzatma yetkisi Cumhurbaşkanına aittir.
Ticaret şirketleri dışındaki tüzel kişiler Türkiye’de gayrimenkul yatırımı yapamazlar. Ticaret şirketleri, satın almak istedikleri gayrimenkul projelerini teslim ettikten sonra bu yatırımları yapabilirler. Bu şekilde edinilen taşınmazın proje amacı dışında kullanılması halinde taşınmazın tasfiyesi ilgili Bakanlıkça yapılır.
Yabancıların askeri yasaklı alanlarda ve güvenlik bölgelerinde mülk satın almasına izin verilmez. Bu alanlarda yabancılar mülk satın alamazlar veya kiralayamazlar.

Bu kısıtlamalara ek olarak, Başkan’ın ek kısıtlamalar ve kısıtlamalar getirme yetkisi vardır. Yukarıda sayılmayan kısıtlamalar, ülke Cumhurbaşkanının çıkarlarının gerektirdiği ölçüde konulabilir. Bu kısıtlama tam bir yasaklama şeklinde de olabilir.

Yukarıdaki kısıtlamalara uygun hareket etmek çok önemlidir. Kısıtlamayı ihlal eden bir satın alma geçerli olmayacaktır. Satın alma anında kısıtlamalara tabi olarak işlem yapabilmek için bir avukattan yardım almak gerekmektedir.
Yabancılar Türkiye’de emlak alırken nelere dikkat etmeli?

Yabancılar için Türkiye’de ev alırken şartlar çok önemli ve bu süreçte bazı temel hususlara dikkat edilmesi gerekiyor.

Bir yabancının Türkiye’de ev alırken dikkat etmesi gereken ilk şey, ipotek veya haciz gibi evin satılmasına engel bir durumun varlığıdır. İpotekli veya hacizli bir ev satın almak, büyük bir hak kaybına neden olabilir. Konuyla ilgili bilgiler Tapu Kadastro ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nden alınabilir.
Bir yabancı ev alırken aracı bir firma ile anlaşacaksa bu firmanın güvenilirliği çok önemlidir. Bu konuda bir avukattan yasal tavsiye almalısınız.
Satın alınan evin imar durumu sorgulanmalıdır.
Satın alınan konutun sahibi ve satıcısının yetkilerinin doğrulanması gerekmektedir. Bu işlemlerin sahte bir vekaletname altında gerçekleştirildiğini belirtmek gerekir.
Gayrimenkul edinme sürecinde anlaşmazlık olması durumunda, anlaşmazlığın çözümü için Türk mahkemelerine dava açılmalıdır.
Sadece noter huzurunda akdedilen müstakbel satış sözleşmeleri satış için yeterli değildir. Resmi işlemler tapu dairelerinde gerekli prosedürlere uygun olarak yapılmalıdır.
Yabancıların Türkiye’de mülk satın almak için oturma iznine sahip olmaları gerekmez.
Bir yabancı Türkiye’de mülk satın almak için başvurduğunda, bu başvuru reddedilebilir. Bu durumda kişi tapu dairesinin bağlı olduğu bölge müdürlüğüne itirazda bulunabilir.

Gördüğünüz gibi yabancıların Türkiye’de emlak alırken dikkat etmesi gereken birçok şey var ve bunlar çok önemli. Bu sorunlardan herhangi biri göz ardı edilirse geri dönüşü olmayan hatalara yol açabilir. Olası hataların önüne geçmek ve süreci istenilen şekilde tamamlamak için deneyimli bir avukattan yardım almak gerekir.
Yabancıların Türkiye’de mülk satın alması için gerekli belgeler

Türkiye’de mülk satın almak isteyen yabancıların öncelikle bunun için başvuruda bulunmaları gerekmektedir. Bu başvuru Tapu Dairesine yapılır. Gerçek kişiler tarafından yapılacak beyannamelerde yer alması gereken belgeler şu şekilde sıralanabilir:

Yabancıya ait nüfus cüzdanı ve pasaportu
Satın alınması planlanan gayrimenkulün gerçeğe uygun değerine ilişkin belge
Konut, işyeri vb. Emlak. Zorunlu İnşaat Deprem Sigortası Poliçesi
Mülkiyet Mülkiyeti
Satıcı ve alıcının fotoğrafları
Yurt dışında düzenlenen vekaletname ile satın alma yapılacak ise bu vekaletnamenin aslı, onaylı örneği ve tercümesi.

Son düşünceler

Yukarıda, yabancıların Türkiye’de mülk satın alırken dikkat etmesi gereken soruları , satın alma işlemine hangi koşulların eklendiğini, hangi kısıtlamaların getirildiğini, ev satın almak için nasıl başvurulacağını vb. soruları ayrıntılı olarak cevapladık.

Görüldüğü gibi yabancıların Türkiye’de gayrimenkul alırken nelere dikkat etmesi gerektiği bir teknik ve dikkat edilmesi gereken detaylar meselesidir. Yabancıların Türkiye’de mülk satın alırken dikkat edilmesi gerekenlere uygun hareket etmesi ve herhangi bir olumsuzluk yaşamadan süreci tamamlayabilmesi için her aşamada bir avukata başvurarak hareket edilmesi gerekmektedir.