TÜRKİYE’DE YABANCILAR İÇİN AVUKATLARIN FAALİYET ALANLARI
Yabancıların Türkiye’deki hukuki sorunlarının çözümünde avukat büyük önem taşımaktadır . Türkiye’de yabancılar hukuku alanında geniş bir faaliyet alanı bulunmaktadır. Bu hukuki konular büyük hassasiyet gerektiren önemli konulardır.
Yazımızda genel olarak yabancılar için avukatlık faaliyetlerinden, yabancıların Türkiye’deki genel hukuk davalarından ve dikkat edilmesi gereken konulardan bahsedeceğiz. Önemi nedeniyle dikkatle okunması gereken bir yazıdır.
Şirketimiz Türkiye’deki yabancı gerçek ve tüzel kişiler için tercüme, danışmanlık ve hukuki destek hizmetleri sunmaktadır.
Sizin için uygun olan herhangi bir şekilde bizimle iletişime geçin ve uzmanlarımız en kısa sürede sizinle iletişime geçecektir!
İçindekiler
1 Yabancılar Yasası nedir?
2 Yabancılar avukatı ne iş yapar?
3 Yabancı vakaların genel özellikleri nelerdir?
4 Yabancılar için avukatın önemi ve yabancıların dikkat etmesi gerekenler
Uzaylılar yasası nedir?
Türkiye’de yabancılar yasası şunları içerir: kişisel yasal durum, oturma izinleri, çalışma izni, maddi varlıklar, cezai yaptırımlar, davalar vb.
Yabancı hakkı denilince akla; vatandaşlığın kazanılması, oturma ve çalışma izinlerinin alınması, nüfus kaydı, her türlü hukuk davaları, ceza soruşturma ve kovuşturması, yabancı tüzel kişiliklerin kuruluş ve diğer işlemleri, yabancı şirketlerin Türkiye’deki faaliyetleri vb.
Yukarıda bahsettiklerimize bağlı olarak. Yabancıların yükümlülükleri , 4817 sayılı Yabancıların Türkiye’de Çalıştırılmasına Dair Kanun, 5683 sayılı Yabancıların Türkiye’de İkamet ve Seyahatleri Hakkında Kanun, 5718 sayılı Milletlerarası Özel ve Usul Hukuku Kanunu, Türk Ceza Kanunu gibi hukuki işlemleri içermektedir . 5237 Sayılı Yabancılar ve 6458 Sayılı Milletlerarası Hukuk, 4721 Sayılı Türk Medeni Kanunu 6098 Sayılı Türk Borçlar Kanunu vb.
ÖNEMLİ: Yabancıların hukuki işleri her zaman tek taraflı ve yüzeysel olmayabilir. Yani yabancı bir kişinin ya da yabancı bir şirketin hukuki konusu hukukun pek çok bölümü ile temasa geçebilir. Çözüm üretmek için, tüm mevzuatı dikkate alarak ve belirli bir davaya özgü yasal düşünceyi kullanarak analitik düşünmek gerekir. Bu nedenle yabancılar için avukat yardımı çok önemlidir.
Yabancılar avukatı ne iş yapar?
Yabancılar için bir avukatın faaliyet alanı geniş bir hizmet yelpazesini içerir. Bürolarımızda görev yapan avukatların genel olarak çalışma alanları aşağıdaki gibidir:
- Yabancılar için Türk Vatandaşlığının alınması , olayın özelliğine göre en uygun vatandaşlık alma yönteminin belirlenmesi, gerekli yasal hazırlıkların yapılması, evrakların hazırlanması ve başvuru sürecine etkin bir şekilde eşlik edilmesi.
- Yabancıların sınır dışı edilmesinin iptali, bu alan içerisinde sınır dışı edilmekle tehdit edilen yabancının hukuki statüsünün düzenlenmesi, hakkında sınır dışı kararı verilen kişi hakkında hızlı bir şekilde sınır dışı işleminin iptali için dava açılması gerekmektedir. yapılmış. ve bu durumda cezanın infazının durdurulmasına karar vererek sınır dışı etmenin olası sonuçlarını önlemek. Sınır dışı edilmenin iptali, yabancılar için avukatın faaliyet alanında önemli bir yer tutar ve oldukça hassas bir konudur.
- Alacakların Türkiye’de tahsili, alacağın kaynağının tespiti, takibe dayanak belge gerekip gerekmediği, duruma göre ilamlı veya ilamsız tahsilat yöntemlerinin uygulanması, kaçakçılık riskine karşı borçlunun malına haciz getirilmesi , haciz vb.
- Uluslararası alacak tahsilatı , borçlunun veya alacaklının bulunduğu ülkedeki çözüm ortaklarımızla irtibatın sağlanması, alacağın tahsili için gerekli takip prosedürünün belirlenmesi ve başlatılması, ihtiyati tedbir ve icra işlemlerinin uygulanması vb.
- Türkiye’de şirket kuruluş ve şube açılışları , Şirket kuruluş amacına uygun olarak kurulacak şirket türünün belirlenmesi, Şirketler hakkında müşterilerin genel olarak bilgilendirilmesi, gerekli evrakların toplanarak ihtiyaca göre en uygun şirket türü için başvuru yapılması, vesaire.
- Türkiye’de gayrimenkul alım satımı, bakımı, inşaatı . Sözleşmelerin akdedilmesi, sözleşme öncesi müzakereler, sözleşmenin gelecekteki olasılıklar dikkate alınarak hazırlanması, zaman içinde değişen koşullara adaptasyonu, uygulanması ve hukuki tahsilat işlemlerinde hukuki yardım faaliyetlerimizin bir parçasıdır.
- Yabancılar için banka hesabı açılması , yabancılar için banka hesabı açılması için gerekli belgelerin toplanması, kanuna uygun olarak banka hesabı açılması ve yabancı müşterinin kullanımına uygun hale getirilmesi.
- Yabancıların delillerinin sunulması , tutukluluk ve adli kontrole itirazların yanı sıra yargılama aşamasında gerekli etkin savunmanın uygulanması, ceza soruşturması aşamasında ve kovuşturma aşamasında savunma hizmeti çerçevesinde. Özellikle konu dışı unsurlar olan ceza yargılamaları daha hassastır ve profesyonel avukatlar nezdinde takip edilmelidir.
- Evlenme, Boşanma, Mal Paylaşımı, Velayet, Evlat Edinme, Tanıma – Tenfiz Takibi, Yabancıların Türkiye’de Evlenmeleri, Boşanma Aşamasında Boşanma İçin Gerekli Hukuki Ön Hazırlıkları Yaptıktan Sonra Dava Açma, Hükümlerin Kabulü, Tebligat İşlemlerine Uyum, Bir Davanın Takibi Dava, İtiraz, Çocuklar üzerinde Müşterek Velayet veya evlat edinme ile ilgili yasal işlemler faaliyet alanımız içerisindedir.
- Mirasın taksim edilmesi, payların belirlenmesi, diğer ilgililerle görüşerek anlaşmaya çalışılması, aksi takdirde dava açılarak mirastan pay alınması, kanuna aykırı vasiyetnamelerin iptali ve mirastan çalınma, vasiyetname yapılması ve açılması , vesaire.
Hukuki danışmanlık hizmetleri kapsamında, yabancılara yukarıdaki veya bunlarla ilgili diğer konularda danışmanlık hizmeti verilmesi, hukuki bir sorun ortaya çıkmadan önce önleyici danışmanlık hizmeti verilmesi ve hukuki bir sorun yaşanması durumunda danışmanlık hizmetleri faaliyetlerimiz arasında yer almaktadır.
Yabancı vakaların genel özellikleri nelerdir?
Genel olarak yukarıda saydığımız yabancılar kanunu konularında; nüfus idaresi, il göç idaresi, polis, iskan merkezi, valilikler, adli teşkilat ve idare mahkemeleri.
Bu tür yerlerde ne yazık ki yabancılarla yapılan işlemler bazen yanlış yapılmakta ve yabancılar sebepsiz yere haklarını kaybetmektedirler. Özellikle idare tarafından hazırlanan belgelerde yabancılarla ilgili usuli hatalara izin verildiği görülmektedir. Bu belgelerdeki küçük yasal hatalar bile bir yabancının haklarını kaybetmesine neden olabilir.
Böyle bir hak kaybını önlemek için her adımı dikkatlice izlemelisiniz. Sürelerin aşılmaması ve dilekçelerin gerekli unsurları içermesi çok önemlidir. Aksi takdirde, bu eylemlerin ciddi sonuçları olacaktır.
Yabancılar için avukatın önemi ve yabancıların dikkat etmesi gerekenler
Yabancıların mahkemeye gitmeden önce bir avukata danışması çok önemlidir. Çünkü hem dil farklılığı açısından hem de hukuk dışı kalması açısından ciddi bir tehlike var. Hukuka aykırı işlemler kısa vadede bir sorunu gizleyebilirken, uzun vadede ciddi sorunlara yol açabilmektedir.
Yabancılarla yapılan yasal işlemlerde dikkat edilmesi gereken bir diğer konu da, bu konuda tavsiye verdiğini iddia eden yasa dışı şirketlerdir. Unutulmamalıdır ki Türkiye’de yabancılarla ilgili her türlü hukuki işlerin ifası avukatlara özgü işler olarak tanımlanmaktadır.
Yani kanunen sadece avukatlar bu tür danışmanlık işlerinde bulunabilirler. Ancak ne yazık ki bu tür firmalar yabancılara tavsiyelerde bulunarak kopyala-yapıştır metinlerle yanlış uygulamalar yapıyorlar.
Bu durumda yabancı haklarını kaybeder ve yeni muhatap bulamaz. Ancak hukuk davaları bir avukat yardımıyla ele alındığında hak kaybetme olasılığı %99 oranında azalmaktadır, aksi halde bir yabancının resmi olarak başvurabileceği bir hukuk bürosu bulunmaktadır.
Yukarıda da açıkladığımız gibi yabancıların Türkiye’deki hukuki işleri çoğunlukla karmaşık ve detaylıdır. Onlar için etkili çözümler bulmak için uluslararası standartta hukukçularla çalışmak gerekir.